blog
Okapy kuchenne – gotowanie bez niechcianych zapachów

Podstawowy element kuchni

Okap to jeden z tych elementów kuchni który w znacznym stopniu polepsza warunki i komfort pracy. Dlatego też jego wybór nie powinien być kwestią przypadku. Przy wyborze okapu poza wartością estetyczną warto również pomyśleć nad dodatkowym parametrami podnoszącymi użyteczność tego urządzenia. Aby nasza kuchnia nie była przesiąknięta nadmiarem nieprzyjemnych zapachów należy dobrać okap, którego wydajność jest odpowiednio dopasowana do wielkości pomieszczenia oraz częstotliwości gotowania

falmec 1
Zdjecie-1_img595x595

foto: Falmec

Po co w kuchni okap?

Odpowiednia i efektywna wentylacja pomieszczeń kuchennych to podstawowa funkcja każdego okapu. Brak uciążliwych zapachów, tłustych oparów i pary wodnej znacząco poprawia komfort użytkowania kuchnia.
Przy doborze odpowiedniego typu okapu warto zastanowić się nad stylem życia i potrzebami, jakie mamy w kuchni. Jeśli lubimy często gotować i korzystać np. z piekarnika, warto zainwestować w wysokiej jakości wyciąg, który sprawnie, szybko i co równie ważne – cicho – usunie wszelkie niechciane zapachy. Z kolei osoba rzadko korzystająca z kuchni, używająca jej głównie do przygotowywania nieskomplikowanych posiłków zadowoli się prostszym modelem okapu.

 

Parametry okapu

Wydajność to jeden z kluczowych parametrów przy wyborze okapu. Wskaźnik ten pokazuje ilość metrów sześciennych, jaką w ciągu godziny urządzenie może wyciągnąć z pomieszczenia. Im wyższa jest wydajność, tym szybciej zanieczyszczone powietrze opuści kuchnię.Aby określić potrzebną wydajność należy skorzystać z prostego wzoru:

POWIERZCHNIA KUCHNI/POMIESZCZENIA W m2 x WYSOKOŚĆ POMIESZCZENIA W m X 6 = WYDAJNOŚĆ MINIMALNA OKAPU

Dla przykładu:
9m2 x 2,6m x 6 = 140 m3/h

Kuchnia o powierzchni 9 m2 i wysokości 2,6 m potrzebuje wyciągu o mocy co najmniej 140 m3/h.Zaleca się jednak nie stosować w kuchniach okapów o sile wyciągu mniejszej jak 300m3/h – im wyższa moc okapu tym niższego biegu możemy użyć aby skutecznie oczyścić powietrze. Im niższy bieg tym niższy hałas a więc i lepszy komfort pracy.

 

Rodzaje okapów

Istnieje kilka głównych typów wyciągów kuchennych. Różnią się one zarówno wyglądem jak i konstrukcją.

Okapy podszafkowe – to małe, często niemal niewidoczne z zewnątrz urządzenia, które można śmiało zabudować w szafkach wiszących, tworząc jednolitą, gładką powierzchnię. Okapy te dzielą się na okapy teleskopowe (umożliwiające powiększenie powierzchni pochłaniania oparów) oraz na tzw. grupy silnikowe, posiadające nieruchomy wlot powietrza.
Okapy podszafkowe zazwyczaj cechują się niezbyt dużą wydajnością dlatego też polecane są głównie do niewielkich, zamkniętych kuchni. Ich dodatkową zaletą jest też możliwość uzyskania dodatkowej szafki na rzadziej używane przedmioty, co ma niemałe znaczenie w przypadku małych pomieszczeń.

Okapy kominowe – to modele, które przytwierdzane są bezpośrednio do ściany. Ich nazwa wywodzi się od rury maskującej wylot powietrza z silnika, nadający im charakterystyczny wygląd. Okapy kominowe dzielą się na okapy z tradycyjnym, poziomym elementem pochłaniającym jak i na modne ostatnio okapy ukośne. Producenci często nadają im fantazyjne formy, przez co okapy te świetnie prezentują się w przestronnych, dużych kuchniach.
Urządzenia często posiadają też dodatkowe funkcje jak np. sterowanie pilotem, funkcję jonizacji powietrza czy też czujnik obecności zanieczyszczeń.

Okapy wyspowe – jak sama nazwa wskazuje – są to okapy, które umieszcza się nad wyspą kuchenną. Producenci oferują szeroką ofertę okapów wyspowych, począwszy od standardowych, kominowych, przez okapy montowane bezpośrednio pod sufitem a kończąc na urządzeniach montowanych wewnątrz szafki, które automatycznie wysuwają się na blat po uruchomieniu płyty grzewczej.
Okapy wyspowe zazwyczaj wyposażone są w bardzo wydajne silniki, co pozwala na sprawną i szybką cyrkulację powietrza w otwartym pomieszczeniu. Mnogość wersji i form pozwoli na dobranie eleganckiego okapu do niemalże każdej kuchennej aranżacji.

Podsumowanie

Wybierając okap:

  1. Przeanalizuj swoje potrzeby i nawyki dotyczące pracy w kuchni.
  2. Określ pożądaną wydajność okap
  3. Zdecyduj, czy chcesz podłączyć okap do komina wentylacyjnego czy wolisz używać go w trybie filtrowania
  4. Wybierz typ okapu najbardziej pasujący do Twoich upodobań estetycznych

Na każdym etapie służymy doradztwem w zakresie sprzętu AGD.
Okap do swojej nowej kuchni możesz zamówić u nas na atrakcyjnych warunkach.

About the author