blog
Rodzaje blatów kuchennych

Blaty robocze to podstawowy element wyposażenia kuchni. Który rodzaj blatów wybierzesz do swojego pomieszczenia?

Odpowiednio dobrany blat będzie zarówno wspaniałą ozdobą kuchni a także – a może przede wszystkim – wygodną powierzchnią do pracy. Przy doborze blatów warto poza aspektami wizualnym poznać również ich właściwości fizyczne i użytkowe.

blaty
blat beton

Blaty laminowane

Podstawowa i sprawdzona propozycja

Blat laminowany to najtańszy i najbardziej popularny rodzaj blatu. Jego rdzeń tworzy płyta wiórowa pokryta specjalnym, wzmacnianym laminatem, odpornym na intensywne użytkowanie. Poza atrakcyjną ceną, dużą zaletą jest szeroki wybór wybarwień – od blatów imitujących kamień, poprzez laminaty drewniane, na imitacjach betonu kończąc. Producenci oferują blaty zarówno gładkie jak i z wytłoczoną fakturą – dzięki temu blaty uzyskują większy charakter oraz bardziej upodabniają się do materiału, który naśladują.

Blaty laminowane niestety posiadają też szereg wad. Przede wszystkim blaty te nie gwarantują wodoodporności, szczególnie w miejscu ich łączenia – dlatego blaty laminowane należy zawsze wycierać do sucha. Ponadto, raz uszkodzonej powierzchni blatu nie można naprawić – pozostaje jedynie wymiana całego blatu.
Na blatach laminowanych nie należy również stawiać gorących garnków i naczyń – laminat może ulec odparzeniu i pofalowaniu.

 

Naturalny sznyt

Blaty z drewna – propozycja dla nowoczesnej i klasycznej kuchni

Naturalne drewno – np. sosna, buk, dąb czy też egzotyczne jak np: mahoń, merbau czy sapella – to ekologiczna, i elegancka propozycja. Urok drewna docenią zarówno miłośnicy tradycyjnego jak i nowoczesnego stylu. Dzięki swojej uniwersalnej i ponadczasowej naturze, drewno świetnie sprawdza się w kuchni jako blat roboczy.
Poza walorami estetycznymi, dużym plusem w przypadku blatów wykonanych z naturalnego drewna jest możliwość ich regeneracji i odświeżania. W przypadku zarysowań czy uszkodzeń wystarczy zeszlifować zniszczoną warstwę i znów cieszyć się ładnym i estetycznym blatem.

Wady? W przypadku zalania np. tłuszczem blat należy od razu wyczyścić – kiedy plama na dłużej zostanie na powierzchni blatu, drewno może nieodwracalnie się odbarwić. Dodatkowo blat z drewna należy regularnie pokrywać warstwą specjalnego oleju, przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Cena takiego blatu za metr kwadratowy zależy przede wszystkim od gatunku drewna a także powierzchni blatu. Blaty drewniane są co najmniej dwukrotnie droższe od blatów z laminatu.

 

Konglomerat w kuchni

Swoboda w kreowaniu powierzchni roboczej

Konglomerat – mieszanka zmielonych pigmentów i minerałów, połączona ze sobą żywicami akrylowymi – jest materiałem który daje niezwykłą wręcz swobodę w kształtowaniu blatów. Dzięki ręcznemu procesowi produkcji, przy użyciu arkuszy konglomeratu jesteśmy w stanie wykonać wiele interesujących, fantazyjnych kompozycji, zarówno na blacie jak i np. na ścianie nad nim. Zaletą konglomeratu jest również wysoka odporność na uszkodzenia oraz możliwość regeneracji i naprawy uszkodzeń.

W zależności od producenta , konglomerat może przyjmować wykończenie błyszczące lub matowe. Duży wybór kolorów pozwala na odpowiednie dobranie blatu do wystroju kuchni. Konglomerat szczególnie dobrze prezentuje się w przypadku sterylnych, białych kuchni – dzięki jego zastosowaniu możemy uzyskać całkowicie gładką, jednolitą powierzchnię blatu. Niebagatelną zaletą tego materiału jest również łatwość utrzymania czystości – brak porów, załamań i łączeń sprawia, że blat czyści się w mgnieniu oka, nie ma również ryzyka odbarwień lub odparzeń – konglomerat jest odporny na działanie wysokiej temperatury.

Niestety, jakość i trwałość kosztują – metr kwadratowy gotowego blatu kosztuje nawet dziesięć razy tyle, ile zwykłe blaty laminowane.

 

Blat kamienny

Propozycja na lata

Blaty wykonane z naturalnego kamienia to propozycja dla osób ceniących naturalne i klasyczne piękno. Do ich produkcji używa się przede wszystkim granitu oraz rzadziej – marmuru. Blaty granitowe cechują się wysoką twardością oraz nienasiąkliwością. Warto pamiętać, że niewskazane jest krojenie produktów na powierzchni blatu – proces jej odnowienia jest dość uciążliwy z uwagi na pył jaki powstaje podczas szlifowania. W przypadku blatów wykonanych z marmuru należy też pamiętać o konieczności szybkiego usuwania zanieczyszczeń – odbarwienia w strukturze kamienia mogą powstać między innymi podczas kontaktu z sokiem z cytryny.

Blaty kamienne z uwagi na swój ciężar wymagają specjalnych, wzmacnianych szafek a z uwagi na trudną obróbkę tworzenie fantazyjnych kształtów i wycięć jest utrudnione.

Ceny blatów wykonanych z naturalnego kamienia są zbliżone do konglomeratów – są więc około dwudziestokrotnie  droższe od blatów laminowanych.

Podsumowanie

Wybierając blat kuchenny:

  1. Przeanalizuj swoje potrzeby i nawyki dotyczące pracy w kuchni.
  2. Przeanalizuj koszty zakupu
  3. Zdecyduj, czy jesteś w stanie poświęcić czas na pielęgnację blatów kamiennych lub drewnianych
About the author