Nowoczesna technologia w Twojej kuchni
Innowacyjność płyty indukcyjnej leży w zastosowanej technologii grzania. Płyta pod powierzchnia szkła skrywa w sobie cewki indukcyjne – w momencie kiedy ustawiamy na urządzeniu garnki ze stali ferromagnetycznej, cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, co powoduje wydzielanie się ciepła. Dzięki temu rozwiązaniu, ogrzewany jest jedynie spód naczynia, dzięki czemu straty energii są minimalne. Poza zmniejszonym zużyciem prądu dodatkową zaletą tego rozwiązania jest niezwykła szybkość działania. Gotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu.
Wysoka klasa energetyczna urządzeń pozwala w krótkim czasie sporo zaoszczędzić na rachunkach, w szczególności w porównaniu z prądożerną płytą ceramiczną.
Indukcja ma też sporo innych zalet: od bezpieczeństwa (nie poparzymy dłoni dotykając płyty – podczas pracy jest zimna, nagrzewa się jedynie od dna garnka), przez komfort użytkowania, na łatwości w utrzymaniu czystości kończąc.
Funkcjonalna i praktyczna
Producenci płyt indukcyjnych dbają, by praktyczne funkcje w maksymalny sposób ułatwiały pracę w kuchni. Standardem są już takie funkcje jak system rozpoznawana obecności garnka, czy Booster, który pozwala zwiększyć moc pola grzewczego i szybko doprowadzić np. wodę do wrzenia. Funkcja Timer z kolei pozwana na zaprogramowanie czasu i automatyczne wyłączenie określonych pól grzewczych. Przed zakupem konkretnego modelu, warto zastanowić się jednak, które funkcje będą nam szczególnie potrzebne. Dzięki temu kupimy model w spełniający wszystkie nasze oczekiwania.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Kuchnia to pomieszczenie, w którym nietrudno o wypadek, szczególnie jeśli mamy małe dzieci. Wysoki poziom bezpieczeństwa z pewnością jest ogromną zaletą płyty indukcyjnej. Najnowsze płyty wyposażone są w systemy zabezpieczające przed niekontrolowanym włączeniem płyty przez dziecko oraz opcje blokady ustawień. Pozwala to na gotowanie wg ustalonych parametrów, bez obaw, że dziecko np. zwiększy moc pracującego pola grzewczego. Ponadto niektóre modele posiadają specjalne wyłączniki, których zadaniem jest wyłączenie płyty po określonym czasie lub czujnik wykipienia cieczy, który automatycznie wyłącza urządzenie.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Płyty indukcyjne mogą mieć rożne typy sterownia. Najczęściej stosowane jest sterowanie sensorowe jest ono sensorowe, chociaż coraz większą popularność zyskują tzw. Slidery – czyli elektroniczne suwaki, którymi płynnie regulujemy pracę płyty. Na rynku dostępne są również modele wyżej klasy, wyposażone w kolorowe wyświetlacze LCD, które w sposób graficzny obrazują funkcje i stan pracy urządzenia.
Płyty dostępne są w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach, by w jak najlepiej wpisać się w projekt każdej kuchni. Najbardziej popularne to kwadratowe i prostokątne płyty w kolorze czarnym, ale spotkać można też białe lub brązowe urządzenia.
Na koniec warto przypomnieć, że do gotowania na płycie indukcyjnej trzeba używać naczyń i garnków oznaczonych specjalnym symbolem, wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Bez takich garnków płyta indukcyjna pozostanie jedynie elementem ozdobnym w kuchni!